In een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Vanaf nu zijn de feiten nog slechts in het raamwerk terug te vinden, de geschiedenis van zowel Dorus als zijn vrouw Martijntje komt uit mijn duim, was niet te verifiëren. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.
Op 14 september staat het leger van Napoleon voor Moskou, deze stad innemen zou volgens zijn berekening het einde van de veldtocht betekenen, de Russen zouden zich dan wel overgeven. De stad bleek verlaten. Alle inwoners waren geëvacueerd. Het Kremlin werd betrokken door de staf van de Fransen. Voor het regiment van Dorus was weinig te doen. Geen strijd en zeker niet die waarvoor ze waren opgeleid. De moraal kwam weer een beetje terug, als dit de veldtocht was dan zouden ze voor de winter weer thuis kunnen zijn.
Maar al snel klonk er brandalarm. Aan de oostpoorten stonden de houten huizen in lichterlaaie en na een paar dagen had de brand het centrum en het Kremlin bereikt. De Fransen konden niet anders dan zich terugtrekken. En weer zonder voedsel. Want de voorraadschuren en slachthuizen gingen ook op in de vuurzee. Net op tijd had het leger de brandende stad weer verlaten. De verliezen in mensenlevens waren zeer gering maar de moraal had weer een behoorlijke knauw gekregen. De mannen rond Dorus morden weer, de standrechtelijke executies van een paar weken eerder ten spijt dachten ze weer aan deserteren.
Pfff….het wordt wel spannend….en weer moet ik een weekje wachten. .
Zal ik er maar en eind aan breien?
Doe dat…maar ik reken wel op een goede afloop. …
Tja oorlog … niks loopt daarbij ooit als verwacht..
En al helemaal niet als ik me ermee bemoei