In een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Hier en daar komt er iets uit mijn duim om de geschiedenis wat te verlevendigen. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.
De financiële nood is groot, en na uitvoerige gesprekken met Martijntje besluit Dorus zich als vervanger aan te bieden. Hij is zelf niet dienstplichtig, niet in 1788 of 1791 geboren. Martijntje is net een paar maanden zwanger en een extra mond voeden, het is niet te doen in het arme Wijk C. Ze kunnen het geld goed gebruiken. Maar in Utrecht zijn er teveel die een plaats willen innemen en Dorus vist achter het net. Dan maar naar Amsterdam, misschien heeft hij daar meer kans. Maar eerst moet hij de nodige papieren regelen. Op 8 april 1811 gaat hij eerst naar de wijkmeester van Wijk C om een verklaring van goed gedrag te halen, een stuk dat hij nodig heeft om zich als remplaçant aan te melden. En toen door naar de pastoor op de Heerenstraat voor een uittreksel uit het geboorteregister. In Amsterdam heeft de loting op 15 maart plaatsgevonden in de Amstelkerk. Ook hier was er het nodige verzet geweest maar Napoleons mannen zorgden dat de opgeroepenen zich meldden. Onder de pechvogels bevindt zich Bernard Sewald, lotnummer 11 had hem geen geluk gebracht.
Bernard is op 26 april 1788 geboren en is van beroep brouwersknecht. Met succes vindt hij een remplaçant, Dorus zal zijn plaats in het leger van de keizer innemen, daarover volgende week meer. Het is overigens niet duidelijk hoe Bernard het nodige geld bij elkaar heeft gevonden, zijn beroep duidt niet direct op een royaal inkomen.
Misschien had Bernhard een goede baas?
Wie zal het zeggen? Moet wel een heel royale baas geweest zijn die een jaarsalaris extra betaalt zonder zekere tegenprestatie
Benieuwd hoe het verder gaat…
Ik ga het vertellen