Werken ?

Het is zomeravond, we genieten nog even van een kopje koffie in de tuin. Om acht uur naar binnen, schildertijd! Op tafel ligt het voorbewerkte doek al klaar, gesso en een warme gebrande Sienna. De temperatuur had buiten werken toegestaan, de duisternis komt echter te vroeg. Het plan is een ondergaande zon op Texel te schilderen maar dat kan niet bij een ondergaande zon in Schoonhoven.

Ik zet twee, drie potloodstrepen om de vlakverdeling te markeren en breng de wat waterige acrylverf in de bodemkleur aan op het doek. Lange halen, gauw thuis. Blauw, oranje, blauw, bruingrijs. Staand, daarna ga ik zittend verder, vanaf nu vraagt iedere nuance zijn plaats. Oranje, rood,paars, blauw, bruin, wit, mijn palet vult met de kleuren uit de tube en met de mengingen die ik ervan maak. Soms met schoon penseel, soms met vuile kwast breng ik de streken aan. Langzaam maar zeker komt het beeld dat ik in gedachte heb op het canvas.

Ik zet het doek op afstand en schenk een glaasje in. Ondertussen bekijk ik uit verschillende hoeken het resultaat tot dan toe. De oranje tussenlaag is me te fel, met rose zwak ik af.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.