Kunstraadsels

Bij toeval zag ik donderdagavond het programma Kunstraadsels. Het bleek de tweede in een serie te zijn, aansluitend heb ik de eerste maar meteen via uitzending gemist medegenomen. In deze serie komen een paar van mijn interesses tezamen. 

Op een meesterwerk staan een of meer personen. Wie zijn het en waarom werden ze geportretteerd? Dat is de te beantwoorden vraag.

Het eerste schilderij was van Ferdinand Bol en het geportretteerde achtjarige ventje zou mogelijk zijn zoon zijn. Als zodanig wordt het ook genoemd, de zoon van de schilder. Maar dat het zijn zoon was trok men in twijfel. Drie jaar nadat het schilderij gemaakt was trouwde Ferdinand Bol, er is geen eerder huwelijk bekend. In de zeventiende eeuw ongehuwd vader te zijn en blijven paste niet. Maar wie was het dan? Het kostuum van het kind paste bij de datum waarop het werk werd afgeleverd. En dus werd gezocht in het netwerk van de schilder en zijn vrouw. Deze echtgenote kwam uit een gegoede familie met een kennisring met geld en zo kreeg onze Ferdinand veel opdrachten. Maar het ventje werd niet gevonden. Een nieuwe ingang, hoe kwam het doek in Engeland terecht leidde uiteindelijk tot de oplossing, hij bleek het broertje van Ferdinands vrouw te zijn, een nakomertje. 

Het programma vertelt zo niet alleen het verhaal achter het schilderij maar geeft ook inzicht in leven en denken in het verleden. Daarnaast laat het zoekmethodes zien. Ik hou daarvan.

De tweede uitzending laat zien wie in werkelijkheid de vermeende burgemeester is op een schilderij van Jan Steen. 

En wat de volgende in de serie is, ik zou het niet weten maar ik ga wel kijken, direct of via uitzending gemist.

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.