Fatbike

Waarom zou je een fatbike kopen? Die dingen zijn al gauw vijf kilo zwaarder dan een gewone fiets, het frame maakt het onmogelijk er goed op te zitten. Je mag er dan ook op zandwegen mee uit de voeten kunnen vanwege de dikke banden maar in de praktijk kom je (bijna) nooit van de verharde weg. Bovendien zijn ze in veel gevallen van inferieure kwaliteit heb ik me laten vertellen.

Maar zo’n ding ziet er toch leuk uit. Zo leuk zelfs dat het dievengilde ervoor gezorgd heeft dat ze nog nauwelijks te verzekeren zijn. En, je kunt ze makkelijk opvoeren zodat ze sneller kunnen dan vijfentwintig kilometer per uur. Je hoeft geen helm op.

Goed, als je dat allemaal belangrijk vindt, gewoon kopen zo’n fiets. Wij reden ook op een opgevoerde brommer.

Maar dan, waar zijn die curlingouders die hun kroost met de auto naar school brengen, rubber tegels onder het speeltuig op straat eisen, die ouders die ervoor zorgen dat kinderen geen gevaar meer tegenkomen? Waarom dan wel die kinderen, vaak nog geen zestien, op een fatbike laten rijden met alle gevaren vandien?

En waar blijft de overheid die het allemaal maar toelaat?

Afgelopen week reden we langs een plek waar net ervoor een ongeval had plaatsgevonden. Een zwaar gehavende fatbike, dat is tot daar aan toe. Daarnaast een jochie van, ik schat een jaar of twaalf, dertien. De ambulance was al onderweg. Hoe het met hem gaat, ik weet het niet, het kan dus meevallen.

Zo’n kind kan de snelheid, kan bovendien het gewicht van de fiets niet aan.

Ik heb iets tegen curlingouders, te beschermend. Kinderen leren niet meer wat gevaarlijk is, missen de eigen ervaring. Je kan wel zeggen dat de kachel heet is maar het zelf voelen is leerzamer. Maar er zijn grenzen, verbiedt ze op fatbikes te rijden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.