Het duurt nog even ofwel, binnenkort gebeurt het. De provinciale weg tussen Lopik en Schoonhoven wordt van 11 oktober tot 11 november in beide richtingen volledig afgesloten. Dat geeft hier in de regio een hoop onrust.
Begrijpelijk, de alternatieven dichtbij zijn polderweggetjes die beslist niet geschikt zijn veel verkeer te verwerken. En al helemaal niet vanuit beide richtingen. Dus die worden ook zoveel mogelijk gesloten, alleen bestemmingsverkeer.. De echte omleidingen lopen via provinciale wegen maar die zijn dun gezaaid in dit gebied. De twintig kilometer van Schoonhoven naar IJsselstein kosten je al gauw een half uur meer, als het meezit natuurlijk. Laat staan als je van Schoonhoven naar Lopik moet of andersom natuurlijk.
De inwoners van Lopik zijn gewaarschuwd, dat wil zeggen voor een zo goed als voldongen feit geplaatst. Die van Krimpenerwaard weten van officiële zijde nog van niets, laat staan dat gebruikers van verderaf (wat niet echt verder af is) zoals IJsselstein of Nieuwegein op de hoogte gesteld zijn. Waarom zou je een Schoonhovenaar informeren, die woont in Zuid Holland en dit is een klus van de provincie Utrecht
Ouderen uit Schoonhoven worden uitgenodigd de nieuwe coronaprik in Lopik te halen, de GGD is duidelijk niet tevoren geïnformeerd. Fietsers kunnen over de polderweggetjes maar laat nu hier en daar op die routes ook een paar afsluitingen gepland zijn.
Wij hoeven maar een dag in de week voor de kleinkinderen naar Nieuwegein, daar komen we wel overheen. We hebben onze afspraken zoveel mogelijk verplaatst of gemaakt buiten de periode van afsluiting.
Je zal maar in Lopik wonen en in Schoonhoven je boterham verdienen. Of, misschien wel nog erger in bijvoorbeeld de wijkverpleging zitten en binnen de regio je diensten moeten aanbieden.
Of er alternatieven zijn, vast wel. En die zullen het prijskaartje beïnvloeden. Bijvoorbeeld alleen nachtwerk, of omleidingen in een richting voor ander dan vrachtverkeer.
Er wordt nu druk geflyerd door een stel bezorgde inwoners. Er komen spandoeken en, belangrijker, men is in gesprek met de wegenbouwer en de gemeente Lopik. De raad van Krimpenerwaard heeft heroverweging aangevraagd, is bepaald niet blij dat ze niet op de hoogte gesteld, laat staan bij de planning betrokken was.